Leren van project Echten | februari 2024

Ons project voor de bouw van een duurzame slib- en groengasinstallatie op rioolwaterzuivering Echten is groot, technisch én complex. Om overzicht te houden in deze omvang en complexiteit, vraagt het om een gestructureerde aanpak op alle fronten. Hiervoor is een aantal ontwikkelingen in gang gezet die daaraan bijdraagt. Sommige hiervan zijn relatief nieuw voor WDODelta. We hebben die ontwikkelingen daarom ook als zogeheten ontwikkelsporen aangewezen binnen het project. Deze ontwikkelsporen zijn in het leven geroepen, zodat de rest van ons waterschap kan meeliften met de ervaringen en inzichten die in Echten worden opgedaan. Om bijvoorbeeld ook bij andere projecten of elders binnen WDODelta te gebruiken.

Het project Echten kent vier ontwikkelsporen waarmee we met elkaar kunnen leren:

  • BIM (Building Information Modelling)
  • SE (Systems Engineering)
  • SCB (Systeemgerichte Contract Beheersing)
  • Veiligheidsladder

Deze eerste nieuwsbrief is ook meteen een eerste kennismaking met de vier ontwikkelsporen. 

Het project Echten wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Ontwikkeldoel: BIM (Building Information Modelling)

Met de BIM-methodiek willen we toewerken naar een object gericht informatiesysteem dat zowel tijdens de ontwerp- en bouwfase als de beheer- en onderhoudsfase gebruikers in staat stelt altijd beschikking te hebben over de meest actuele en betrouwbare informatie.

Ontwikkeldoel: Systems Engineering (SE)

Systems Engineering (SE) is een methode om projecten gestructureerd en op beheerste wijze uit te voeren. Klanteisen staan hierbij centraal. De basis van SE ligt bij systeemdenken: elk onderdeel van het project maakt deel uit van een groter geheel. 

Ontwikkeldoel: Systeemgericht Contractbeheersing (SCB) 

Een opdrachtnemer moet voldoen aan de eisen uit het contract. Dit is belangrijk om een goed resultaat te krijgen maar ook een voorwaarde om rechtmatige betalingen te kunnen doen. 

Ontwikkeldoel: Veiligheidsladder

Veiligheid is van ons allemaal, maar hoe zorg je ervoor dat we met elkaar op dezelfde lijn zitten? Daarvoor gebruiken we de Veiligheidsladder. De methodiek is ontwikkeld om de veiligheidscultuur binnen organisaties te bevorderen.

Mijlpalen

Dit jaar starten we met de inbedrijfsstelling van de slib- en groengasinstallatie. In oktober begint de testfase met water en lucht en in februari 2025 testen we met slib en gas.