Ontwikkeldoel: BIM (Building Information Modelling)
Met de BIM-methodiek willen we toewerken naar een object gericht informatiesysteem dat zowel tijdens de ontwerp- en bouwfase als de beheer- en onderhoudsfase gebruikers in staat stelt altijd beschikking te hebben over de meest actuele en betrouwbare informatie. De GGI (groengasinstallatie) en de SGI (slibgistinginstallatie) van Echten worden hierbij als ‘proof of concept’ cq als ‘showcase’ uitgewerkt om de mogelijkheden en voordelen te kunnen ervaren.
Het mooie van het BIM-ontwikkeldoel is dat we ervaring opdoen met nieuwe software, zoals Dalux en ACC (Autodesk Construction Cloud). Hierbij is ACC het online platform van WDODelta om de verschillende ontwerpbestanden te kunnen bekijken en centraal op te slaan. Ook erg handig is dat meerdere ontwerpbestanden te bekijken zijn zonder dat daar andere software voor nodig is. Per discipline gebruiken we namelijk andere ontwerppakketten.
Dalux geeft extra mogelijkheden voor het bekijken van de inmetingen en om de zogeheten ‘ontwerp review’ efficiënter uit te voeren. In Dalux staan de ontwerptekeningen, schema’s en het 3D-model van project Echten. Elke vraag of opmerking over het ontwerp brengen wij via Dalux in. Heen en weer mailen is niet meer nodig en afspraken liggen meteen herleidbaar en visueel vast. Ook afspraken die we buiten Dalux om maken (mondeling of toch nog per mail) bevestigen we altijd via het Dalux-systeem.
De bouwcombinatie update de bestanden in Dalux wekelijks, zodat we altijd het meest recente ontwerp bekijken. Dalux is ook het centrale punt voor vragen en beantwoording tussen de verschillende partijen. Hierdoor worden wij, indien nodig, ook met een onderaannemer in contact gebracht om specifieke ontwerpdetails te bespreken. Door hier concreet mee aan de slag te zijn, krijgen we een goed beeld van wat met BIM mogelijk is en wat niet. Dit geeft weer cruciale input voor hoe we in de toekomst BIM willen inzetten bij WDODelta.
Doordat alle onderdelen, zowel de schema’s als in het 3D-model voorzien zijn van een TAGcode (een uniek identificatienummer per onderdeel), is elk onderdeel in de toekomst ook te linken met ons onderhoud- en beheersysteem Ultimo. Ook zijn we bezig een geautomatiseerde koppeling van BIM naar Ultimo te onderzoeken. Daarover vertellen we de volgende keer méér.
BIM-weetjes, sinds 31 januari:
- 45 modellen die samen een ‘coördinatiemodel’ vormen in Dalux (vanuit vijf verschillende ontwerppakketten).
- 127 gebruikers in Dalux (vanuit 17 verschillende partijen).
- 1976 opmerkingen met elkaar gedeeld, waarvan 1567 afgerond.
- 649 documenten geborgd in review en goedkeuringsflows.