Ontwikkeldoel: Veiligheidsladder
Veiligheid is van ons allemaal, maar hoe zorg je ervoor dat we met elkaar op dezelfde lijn zitten? Daarvoor gebruiken we de Veiligheidsladder. De methodiek is ontwikkeld om de veiligheidscultuur binnen organisaties te bevorderen.
De Veiligheidsladder heeft vijf treden die ieder het niveau aangeven waarop een organisatie ingedeeld kan worden als het om veilig werken gaat. De afdeling Projectrealisatie deed met de ’laddergroep’, een werkgroep veiligheid van de afdeling, al veel ervaring op met de implementatie van de Veiligheidsladder. Momenteel werken we aan de implementatie in de hele organisatie. We willen de hele organisatie meenemen om het veiligheidsbewustzijn op een hoger niveau te krijgen. Nu verschilt het niveau van veiligheidsbewustzijn per afdeling, het varieert tussen score 2 en 3. WDODelta heeft de ambitie om met de gehele organisatie op trede 3 van de Veiligheidsladder te komen. Het idee is dat we daarbij van de kennis en kunde van de bouwcombinatie kunnen profiteren. Deze aannemers hebben veel ervaring met de Veiligheidsladder en staan zelf al op trede 3 en trede 5. Project Echten is een voorbeeldproject voor het implementeren van de Veiligheidsladder in de hele organisatie.
Wat hebben we tot nu toe gedaan?
In de zomer van 2023 is een nulmeting uitgevoerd om te kijken op welke trede project Echten zich bevindt. De nulmeting is uitgevoerd op directie-, management- en medewerkersniveau. We hebben met een selectie van de medewerkers interviews gehouden. Een meetmethode die binnen de bouwcombinatie ook gebruikelijk is. De uitslag van de nulmeting geeft aan dat het project Echten gemiddeld bijna op trede 3 staat. Een jaar eerder is bij de nulmeting van de afdeling Projectrealisatie gebruikgemaakt van uitgebreide vragenlijsten, een andere meetmethode.
De resultaten van de nulmeting geven, samen met de resultaten van de eerdere nulmeting en expertise binnen de afdeling, voldoende handvatten om te komen tot een concreet plan van aanpak. Hierbij kun je denken aan maatregelen zoals:
- stimuleren van veiligheidsbewustzijn (bijv. onderwerp veiligheid op de agenda van de dagstart, toolboxmeetingen en laatste-minuut risico-analyse);
- creëren van een veilige omgeving om over veiligheid te praten;
- gebruik van de Veilig werken-app;
- doen van safetywalks;
- verwerken en analyseren van veiligheidsmeldingen vanuit safetywalks;
- maken van kwartaalrapportages en het toetsen en zo nodig aanpassen van processchema’s rondom veiligheid.
Hierbij richten we ons zowel op de veiligheid binnen het project, als op het meenemen van de organisatie hiermee.