Vismigratie

Als waterschap zorgen we voor voldoende en schoon water. Dat is belangrijk voor mensen, dieren en planten. We vinden het ook belangrijk om de vispopulatie in ons gebied te verbeteren door op verschillende plekken in ons gebied vismigratie mogelijk te maken. Zo kunnen vissen beter heen en weer zwemmen naar plekken waar ze leven, eten of zich voortplanten. Hun leefgebied wordt daardoor groter. Want een goede visstand draagt bij aan en hoort bij een gezond ecosysteem in en rond de Nederlandse wateren.

Deze plannen zijn onderdeel van de Europese regelgeving rondom de Kaderrichtlijn Water (KRW). Om aan de normen van de KRW te voldoen, moeten we nog veel werk verrichten. Leefgebieden voor planten en dieren herstellen, blokkades voor vissen verwijderen en het water moet schoner en gezonder worden. Daarom nemen we allerlei maatregelen om te zorgen voor schoon en gezond water, nu en in de toekomst. 

Vispassages

Dammen, stuwen, sluizen en gemalen zijn nodig om te zorgen voor droge voeten, maar tegelijkertijd zijn het obstakels voor vissen waardoor ze moeilijker door het gebied kunnen zwemmen. In dit project lossen we die obstakels voor vissen stap voor stap op. Soms doen we dat met een technische oplossing, zoals een vislift of een speciale vispassage. Op andere plekken kiezen we een andere aanpak, zoals een sluisvispassage of een bekkentrap.

Vispassages zijn constructies in dammen, stuwen of gemalen waardoor vissoorten langs deze blokkades kunnen zwemmen en een groter leefgebied hebben. Goed voor de visstand en de diversiteit aan vissoorten in ons gebied.

Waar?

Op veel plekken in ons werkgebied hebben we de vismigratie al verbeterd. De komende tijd gaan we aan de slag in het midden en noorden van ons gebied. Op de digitale kaart hieronder ziet u precies om welke locaties het gaat. Klik rechts in de kaart om de legenda te openen:

Wanneer?

In 2025 beginnen we met het maken van plannen en het oplossen van vijf plekken waar vissen nu nog niet goed door het gebied kunnen verplaatsen. Voor de andere 13 locaties maken we een plan van aanpak. De uitvoering van die plannen verdelen we over de komende jaren. Uiterlijk eind 2027 moeten alle 18 locaties zijn aangepakt.

Met wie?

In dit project werken we samen met inwoners, beheerders, grondeigenaren en andere belangenorganisaties.

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen over het project? Neem dan contact op met omgevingsmanager Peter Brokke.