Mastenbroek-IJssel (HWBP)

De IJsseldijk tussen Zwolle (Westenholte) en IJsselmuiden beschermt polder Mastenbroek tegen hoogwater vanaf de IJssel en gevolgen door storm vanaf het IJsselmeer. De dijk moet worden versterkt, omdat die niet voldoet aan de wettelijke veiligheidseisen. Daarom start het waterschap in januari 2024 het dijkversterkingsproject Mastenbroek-IJssel. Dit project is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).   

Nieuws Aanmelden voor nieuwsbrief

Actueel

Kansrijke oplossingen

Het komende jaar (2024/2025) worden voor elk stuk dijk één of meerdere van kansrijke oplossingen verder uitgewerkt. Bekijk de kansrijke oplossingen per stuk dijk op deze pagina.

Wat is er met de dijk aan de hand?

De IJsseldijk voldoet niet aan de wettelijke veiligheidseisen. Zo is de dijk bij hoogwater niet overal hoog of stabiel (sterk) genoeg én kunnen er kanaaltjes onder de dijk ontstaan die zand meevoeren en het begin van een kwetsbare plek kunnen zijn. Het deel van de IJsseldijk tussen de Spooldersluis tot en met de verlegde dijk ter hoogte van Westenholte en het hoge deel van de dijk in het dorp Wilsum zijn sterk en hoog genoeg en hoeven nu niet versterkt te worden.

Waar?

De IJsseldijk die moet worden versterkt begint in het zuiden vanaf 's Heerenbroek (ter hoogte van de Mariakapel aan de Veecaterweg) en loopt via Wilsum en Nieuwstad richting het noorden, tot in IJsselmuiden en de stationsomgeving van Kampen. De dijk loopt verder door tot de splitsing van de N765 en N760.

Wat doen we?

Sinds januari verzamelde het waterschap samen met bewoners en organisaties (nieuwe) informatie over de dijk en het gebied. Ook onderzocht het waterschap welke oplossingen er zijn om de dijk te versterken: de kansrijke oplossingen.

De kansrijke oplossingen

Het komende jaar (2024/2025) worden voor elk stuk dijk één of meerdere van kansrijke oplossingen verder uitgewerkt: een versterking met grond aan: 

  1. de landzijde van de dijk;
  2. de rivierzijde van de dijk; 
  3. beide kanten van de dijk,  
  4. een constructie in de dijk, eventueel met een versterking in grond óf; 
  5. een versterking met een constructie op of in de dijk. 

Bekijk de kansrijke oplossingen per stuk dijk op deze pagina.

Uw reactie op de Notitie Reikwijdte en Detailniveau

Met de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) kondigde het waterschap de start van de milieueffectrapportage voor de dijkversterking Mastenbroek-IJssel aan. U kon van dinsdag 8 oktober tot dinsdag 19 november 2024 reageren op de NRD. Bijvoorbeeld over de kansrijke oplossingen (alternatieven) die het waterschap onderzoekt, de aanpak van het onderzoek en of de juiste milieuthema’s worden onderzocht.

In deze video praat omgevingsmanager Marijn Linde u alvast bij over de resultaten:

In dit project werken we samen met het Hoogwaterbeschermingsprogramma, Rijkswaterstaat, Provincie Overijssel, Gemeente Kampen en Gemeente Zwolle.  

Hoe kan ik meepraten/meedoen?

Vanaf de start van de verkenning betrekken wij u graag bij het project. Dus hebt u een belang of wilt u meedenken, laat het ons weten. Zorg dat u de informatie krijgt die u nodig hebt. Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief en doe mee met de verschillende bijeenkomsten die het waterschap organiseert over de dijkversterking. 

Op verschillende momenten in de verkenning kunt u formeel reageren op de plannen:  

  • Het startdocument dijkversterking Mastenbroek-IJssel (van 8 januari t/m 19 februari 2024) 
  • De notitie Reikwijdte en Detailniveau (van 8 oktober tot 19 november 2024) 
  • Het concept voorkeursalternatief (begin 2026)  

Aan het einde van de verkenning kiest het algemeen bestuur van het waterschap het voorkeursalternatief. Dan komt de planuitwerking vanaf 2026, waarin het dijkontwerp tot op de meter nauwkeurig wordt ingetekend. In deze fase moeten er oplossingen voor specifieke knelpunten worden gevonden. In de realisatie (vanaf 2029) gaat de aannemer aan het werk. Dan kunnen de plannen niet meer worden gewijzigd zonder extra hoge kosten. Wel is het zaak voor u om de werkzaamheden goed te volgen, om er zeker van te zijn dat alles wordt aangelegd zoals is afgesproken met het waterschap. 

Meer informatie

In het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) werken de waterschappen en Rijkswaterstaat samen aan de grootste dijkversterkingsoperatie ooit sinds de Deltawerken. Minimaal 2.000 kilometer dijken en 400 sluizen en gemalen worden de komende dertig jaar versterkt. Verdeeld over 23 projecten pakt WDODelta zo’n 200 kilometer dijken aan. Het projectgebied van Mastenbroek-IJssel grenst in het zuiden bij Zwolle aan twee andere dijkversterkingsprojecten: IJsselwerken (planuitwerking) en Stadsdijken Zwolle (in uitvoering).

Wanneer?

In 2026 besluit het algemeen bestuur van het waterschap welk alternatief de voorkeur heeft: het voorkeursalternatief. Daarna worden de oplossingen verder uitgewerkt tot concrete plannen. De schop gaat in de grond vanaf 2029. 

  1. Momenteel bezig: Verkenning - 2024-2026

    Onderzoeken van alternatieven.

  2. Nog te doen: Planuitwerking - 2026-2028

    Uitwerken voorkeursalternatief.

  3. Nog te doen: Uitvoering - vanaf 2029

    Uitvoeren maatregelen.

Vragen of opmerkingen?

Neem contact op met omgevingsmanagers Hendrika Jager of Marijn Linde via 088 – 233 1200 of stel uw vraag per e-mail mastenbroek-ijssel@wdodelta.nl.