Kanaal De Dedemsvaart krijgt 1,5 kilometer natuurvriendelijke oevers langs provinciale weg N377 Hasselt-De Lichtmis

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) gaat natuurvriendelijke oevers aanleggen langs kanaal de Dedemsvaart, vanaf de bocht bij het Rakje tot aan de Matenweg, tussen Hasselt en Rouveen-De Lichtmis. Het gaat om ruim 1,5 kilometer bij natuurgebied ‘De Stadsgaten’. De provinciale weg N377 Hasselt-De Lichtmis van provincie Overijssel heeft onderhoud nodig en wordt veiliger gemaakt. Door een deel van deze weg te verleggen komt er ruimte voor de natuurvriendelijke oevers. Beide overheden hebben de samenwerking bekrachtigd door het ondertekenen van een overeenkomst. 

Natuurvriendelijke oevers

Natuurvriendelijke oevers zijn flauw aflopende oevers tot onder water. De overgang van ‘nat’ naar ‘droog’ geeft een verscheidenheid aan planten, het vergroot de biodiversiteit en zorgt voor paaiplaatsen voor vissen. De waterplanten dragen ook bij aan schoner water omdat die planten een zuiverend effect hebben. Dieren die in het kanaal terecht komen, kunnen via deze oever gemakkelijker uit het kanaal komen. Naast deze 1,5 kilometer natuurvriendelijke oever wil het waterschap meer oevers natuurvriendelijker maken en het kanaal baggeren. Kijk voor alle geplande maatregelen op wdodelta.nl/dedemsvaart.

Verbeteren N377

De provinciale weg N377 heeft onderhoud nodig. In het verleden is de weg steeds van een nieuwe laag asfalt voorzien. Het gewicht van het inmiddels dikke asfaltpakket ligt op een veenlaag, waardoor de veenlaag inzakt. Ook laat de weg scheuren zien. Bovendien is de weg smal en heeft de wegrand het zwaar te verduren, omdat vrachtwagens uiterst rechts rijden. In vergelijking met andere provinciale wegen is er een groter risico op ongevallen. De provincie wil de weg veiliger maken door de rijbaan en bermen te verbreden.

Samenwerking met aannemer

De provinciale weg N377 ligt op een dijk. De verlegging betekent dat de dijk ook verlegd moet worden. De dijk en weg komen op veen te liggen wat nog niet eerder dat gewicht heeft gedragen. Om te voorkomen dat de weg opnieuw gaat scheuren, zoeken waterschap en provincie een aannemer die mee gaat denken over het beste oever- en wegontwerp. De aannemer bekijkt ook hoe het verkeer de weg kan blijven gebruiken tijdens de aanleg van de nieuwe weg en oevers. Begin 2025 is de naam van de aannemer bekend. Dan start verdere planvorming.  

Planning

De aanleg is voorzien in twee fasen. Eerst wordt de dijk verlegd. Het aanbrengen van de grond is begin 2026 gepland. Deze grond moet minimaal een jaar blijven liggen, zodat de grond goed kan inzakken. Daarna volgt aanleg van de weg en natuurvriendelijke oevers, naar verwachting in de eerste helft van 2027.

Meer informatie