Drie vragen aan gebiedsbeheerder Paul: "Waar ik mee kan spelen, is de timing"

Aangepast:

Paul is gebiedsbeheerder. In het gebied van de gemeenten Kampen en Zwartewaterland is hij hét aanspreekpunt voor inwoners en organisaties. Vaak zijn het vragen of meldingen, waar Paul mee aan de slag gaat. Deze vragen en meldingen kunnen heel divers zijn. “De een wil graag dat we zes keer komen maaien en de ander vindt één keer voldoende”, vertelt Paul. 

Hoe zorg je ervoor dat iedereen tevreden is?

“Ik weet niet of het ons lukt iedereen tevreden te houden. Belangen kunnen ver uit elkaar liggen. De één wil liever vandaag nog dat we komen maaien, de ander wil het liefst dat we helemaal niet maaien. In een zogeheten maaicode staat van elke sloot, wetering en kanaal vast wat we maaien, wat we laten staan en hoe vaak we maaien in het jaar. Degene die maait ziet dat op de tablet die de maaimachiniste bij zich heeft. Wij maaien zodat er voldoende water in de sloot, kanaal of wetering kan stromen. Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden houden wij waar mogelijk rekening met recreanten. Waar ik mee kan spelen, is de timing. Als ik wat kan schuiven in de planning van de locaties die we toch al moeten maaien, kan ik heel wat betekenen voor de recreanten op en aan het water.”

Kun je een voorbeeld noemen?

“Neem nou de bootjes in Zwartsluis en Hasselt. Bootjes met een buitenboordmotor willen op mooie dagen varen. Dat gaat niet lukken als het water vol begroeiing zit. Ik krijg dan telefoontjes of de hele sloot niet kaal gemaaid kan worden. Nou, dat kan ik niet voor ze doen, maar ik kan wel kijken of ik in de planning zoveel mogelijk rekening kan houden met waar ik wanneer maai. Als ik zie dat er mooi weer aankomt, probeer ik daar in mijn planning zoveel mogelijk rekening mee te houden.”

Maai je dan alles kaal?

“Nee, dat doen we niet. Meestal blijft één kant met begroeiing staan. Dat ligt dus vast in de maaicode. Hoeveel begroeiing we maaien, hangt af van hoeveel water er door de sloot moet kunnen stromen. Ook zorgen we ervoor dat plant en dier kan bestaan. En houden we rekening met de recreanten. Dat is een heel spel van verschillende belangen en dát proberen we zo goed mogelijk te doen.”