Waterbergingen als parkeerplaats voor regenwater
Droogte en tegelijkertijd overlast door te veel regenwater. Het lijkt een gekke combinatie, maar toch zien we het steeds vaker in ons gebied. Om daar goed mee om te gaan leggen we waterbergingen aan. Maar wat is een waterberging en hoe werkt het? In deze blog leggen we het uit.
Wat is een waterberging?
Een waterberging is een plek waar we water tijdelijk kunnen parkeren als er veel regen valt of het water in sloten en kanalen hoog staat. Daardoor voorkomen we wateroverlast zoveel mogelijk. We onderscheiden drie soorten waterbergingen:
- Langsbergingen: liggen als een lange strook langs een watergang (sloten of kanalen). Vergelijkbaar met de uiterwaarden langs de grote rivieren. Bij hoge waterstanden wordt de watergang dus breder. Een voorbeeld hiervan is de waterberging langs de Zandwetering (Overijssel).
- Zelfsturende vlakbergingen: als de waterstand stijgt, wordt een groot vlak gevuld met water. Dit kan met een voorde (laagte langs de watergang) of duiker (soort rioolbuis). Dat doen we bijvoorbeeld bij Spoortippe en Punthorst.
- Sturende bergingen: grote bergingen waarbij we actief een stuw moeten laten zakken om ze te vullen. Soms zijn deze in normale omstandigheden in gebruik als grasland of zandwinplas. Een voorbeeld van een sturende berging is Engelgaarde.
Hoe werkt een waterberging?
Op het moment dat er veel regen valt, kunnen we een deel van het (regen)water uit de omgeving ‘parkeren’ in een waterberging. Zo ontstaat er meer ruimte voor water op plekken waar het kan. Daarmee voorkomen we dat in bijvoorbeeld steden en op akkers, elders in het stroomgebied de sloten en kanalen zo vol komen te staan dat het tot wateroverlast leidt. Na hevige neerslag voeren we het 'geparkeerde water af naar sloten en kanalen of trekt het water de grond in. Dat is afhankelijk van hoe de waterberging is aangelegd
Zo gebruiken we regenwater om het grondwaterpeil aan te vullen. Een goed grondwaterpeil is belangrijk om droogte tegen te gaan.
Waarom maken we steeds meer waterbergingen?
De extremen in het weer nemen toe: het wordt warmer en droogte komt steeds vaker voor. Áls het regent zijn het vaker plensbuien waarbij veel regenwater in één keer valt. Daarom is het belangrijk dat we het regenwater goed opvangen, zodat we wateroverlast zoveel mogelijk voorkomen en het kunnen gebruiken om droogte tegen te gaan. Om regenwater langer vast te houden, richten we steeds vaker ons gebied anders in. Waterbergingen spelen een belangrijke rol in de herinrichtingsplannen.