Wapserveensche Aa, Wapserveen
We gaan de Wapserveensche Aa op een natuurlijke wijze in te richten. Dit doen we om de waterkwaliteit te verbeteren. Dus een toekomstbestendige inrichting, goed voor landbouw en natuur. Op deze pagina leest u wat we precies (gaan) doen.
Waar?
Tussen Vledder en Wapserveen ligt het projectgebied Wapserveensche Aa. Hier stromen de twee Drentse beken Vledder Aa en Wapserveensche Aa, vanuit het midden van Drenthe naar de rand van Drenthe en de kop van Overijssel. Alleen de 14,5 kilometer Wapserveensche Aa valt binnen ons projectgebied om te voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW).
Wat doen we?
Het bestuur van het waterschap heeft de conceptplannen, het zogeheten voorkeursalternatief, voor de Wapserveensche Aa vastgesteld. De plannen zijn:
- Het aanleggen van 2,5 kilometer natuurvriendelijke oever in de Wapserveensche Aa tussen de N353 en de Helomaweg. Dit zijn oevers met een geleidelijk aflopende overgang van land naar water, wat goed is voor zowel flora en fauna. De oevers zijn, behalve mooi om te zien, ook goed voor de waterkwaliteit. De natuurvriendelijke oever maken we in watergang zelf, we hebben dus geen extra ruimte nodig.
- Het vispasseerbaar maken van stuw Olde Peereboom en twee stuwen in de Kwasloot. Dit betekent dat de stuwen geen obstakel meer vormen voor vissen. Een goede visstand draagt bij aan, en hoort bij, een gezond ecosysteem in en rond het water.
- Het renoveren en vispasseerbaar maken van de twee stuwen ’t Moer en De Driesprong (deze werkzaamheden zijn al gestart).
Het oplossen van een knelpunt in de omgeving van de aanvoerleiding Wittelte. Hier blijkt dat een deel van het gebied mogelijk te nat is ten opzichte van een optimale situatie voor de functie landbouw.
Verder zorgen we voor een bijpassend onderhoudsplan voor de 14,5 kilometer Wapserveensche Aa. Denk bijvoorbeeld aan het vernieuwen van beschoeiing (waterkant bescherming), het aanpassen van het maaibeleid en het baggeren van de Wapserveensche Aa.Ook onderzoeken we of in de gebied mogelijkheden zijn voor oplossingen en maatregelen om in de toekomst minder last te hebben van droogte. Zorgen voor voldoende zoetwater dus!
Wanneer?
De komende tijd werken we de conceptplannen verder uit naar een definitief plan. Naar verwachting kan dan eind 2025 de schop in de grond, zodat alles eind 2026 klaar is. We nemen contact op met de omgeving en grondeigenaren om de plannen te bespreken als dat nodig is.
Vragen of opmerkingen?
Neem contact op met omgevingsmanager Sjoukje Rikkerink.