Vragen en antwoorden hoogwater

Op deze pagina leest u veelgestelde vragen en antwoorden over hoogwater.

Wat doet het waterschap bij hoogwater?

Bij hoogwater houdt het waterschap de dijken extra in de gaten. Medewerkers inspecteren hoe de grasmat op de dijk zich houdt en of er schades ontstaan, zoals zandmeevoerende wellen. Zo'n wel wordt veroorzaakt doordat water zich een weg baant onder de dijk door en zand meeneemt. Er ontstaat dan een tunneltje onder de dijk. Als het tunneltje klein blijft kan het geen kwaad, maar als het groter wordt kan het een zwakke plek in de dijk worden.

Hoe komen waterstandverwachtingen tot stand?

Het Watermanagementcentrum (WMCN) van Rijkswaterstaat biedt informatie over onder meer waterstanden en -afvoeren. Voor scheepvaart wordt informatie geboden over de doorvaarthoogten en de diepgang in de grote rivieren. Regionale waterbeheerders, drinkwaterbedrijven en gebruikers van het watersysteem, zoals industrie en schippers, kunnen op basis van deze informatie, maatregelen treffen. Rijkswaterstaat gebruikt het landelijk meetnet Water om waterstandmetingen te doen. Ook worden de waterhoogtes met Duitsland, België en Zwitserland gedeeld. Deze gegevens worden samen met de neerslaggegevens en weersverwachtingen gebruikt om verwachtingen te doen over waterafvoeren van de Rijn en de Maas. Voor ons werkgebied is vooral de afvoer van de Rijn belangrijk, omdat de IJssel een aftakking is van de Rijn. 

Werken de maatregelen van Ruimte voor de Rivier bij hoogwater?

Ja, dankzij de Ruimte voor de Rivier-projecten heeft ook de IJssel meer ruimte gekregen. Met hoogwater zien we dat de nevengeulen vol staan en meestromen om het water veilig af te voeren richting IJsselmeer. Door Ruimte voor de Rivier is de waterstand op de IJssel lager dan het had gestaan wanneer Ruimte voor de Rivier niet zou zijn uitgevoerd. 

Wat is bekramming?

Bekramming is een doek dat met ‘krammen’ wordt vastgemaakt aan de dijk om de dijk te beschermen. Een soort dijkenpleister. Die zetten we in als we een kwetsbare plek in de grasmat van de dijk tegenkomen.

Wat is een zandmeevoerende wel?

Bij hoogwater is er kans op piping. Water baant zich door de hoge waterdruk dan een weg onder de dijk door en neemt onderweg zand mee. Hierdoor ontstaan langgerekte holtes (‘pijpen’) in of onder de dijk door. In de sloot aan de binnenzijde van de dijk borrelt dan zand op. Als het ‘pijpje/tunneltje’ klein blijft, is er geen reden tot zorg, maar als het groter wordt, kan het een kwetsbare plek in de dijk worden en vraagt het extra aandacht. 

Wat is de dijkwacht?

Het waterschap beheert ongeveer 1.000 kilometer dijken en kades. Dit is ongeveer de afstand van Zwolle naar Zwitserland. Om de waterkeringen in perioden van storm, hoogwater en ijsgang te kunnen inspecteren, staat de dijkwacht paraat. Deze bestaat voor het hele waterschapsgebied in totaal uit 650 vrijwilligers die getraind zijn om schades op, in en langs dijken te herkennen. Het waterschap kan de dijkwacht 24/7 oproepen en inzetten.

Wat is de hoogwaterbrigade?

De hoogwaterbrigade bestaat uit 250 vrijwilligers en wordt opgeroepen voor het ‘sluiten’ van Kampen-Midden. Dat kan nodig zijn door verwachte hoge waterstanden bij Kampen. Bijvoorbeeld als gevolg van hoogwater op de IJssel of door opstuwend water vanuit het IJsselmeer bij een noordwester storm.

De waterkering Kampen-Midden is een mobiele waterkering. Het bestaat uit 84 sluitmiddelen, zoals hefschuiven en schotbalken. Het opbouwen gebeurt volgens een vastgesteld protocol.