Voorwoord agrarische nieuwsbrief mei 2024 | Een toekomst met water
Water was in de afgelopen maanden meerdere malen in het nieuws. Veel neerslag, hoogwater en wateroverlast hielden ons bezig. Met landbouwvoertuigen was het voor u lastig en misschien soms wel onmogelijk om het land op te gaan en het onderhoud aan de watergangen uit te voeren. Ook voor ons was het niet altijd mogelijk om het onderhoud op tijd uit te voeren. Misschien heeft u ook gemerkt dat we het waterpeil zo veel mogelijk aanpassen op de weerssituatie die zich voordoet. Hoe en waarom, beschrijven we in deze nieuwsbrief en ook op onze website.
Het onderwerp waterkwaliteit was nogal eens in het nieuws. Bijvoorbeeld over het intekenen van eigendommen in relatie tot de zogenaamde ecoregeling. We leggen uit hoe ons waterschap moet omgaan met dit onderwerp (in relatie tot mestboekhouding en bufferzone). Waterschappen werken al jaren samen om de waterkwaliteit in land- en tuinbouwgebieden te verbeteren. Voor het verbeteren van de kwaliteit van het oppervlaktewater is opnieuw aanvullend stimuleringsbudget beschikbaar gesteld. Meer informatie hierover leest u op onze website.
Verdroging kwam dit jaar nog niet in beeld maar blijft aandacht vragen. Over het belang van waterbeheer bestaat geen discussie. Beschikbaarheid van oppervlaktewater en ook drinkwater blijft belangrijk. In deze Agrarische Nieuwsbrief vertelt dagelijks bestuurslid Nicole Koks over de meldingsplicht voor grondwateronttrekkingen in een deel van ons werkgebied.
Op allerlei manieren denken we in ons land na over een toekomst met water. Er zijn ingrijpende maatregelen nodig, in zowel stedelijk als landelijk gebied. Ons waterschapsbestuur heeft het standpunt dat er echt rekening moet worden gehouden met mogelijkheden en de beperkingen van water en bodem. Door dit te doen bij het invullen van de beschikbare ruimte kunnen we in Nederland blijven leven, wonen en werken. Ook in een ander en grillig klimaat, maar wel met een gezonde bodem, voldoende en schoon water tegen een verantwoord tarief. Dat niet duidelijk is wat er precies en waar staat te gebeuren, brengt voor (u mogelijk) onzekerheid met zich mee. Dat merken we aan de vragen die agrariërs ons stellen, bijvoorbeeld over de met nutriënten verontreinigde gebieden en vele andere onderwerpen. Daarom hebben we een overzicht geplaatst op onze website.
Buiten gaat het waterschapswerk ook door. Op 1 juni start het maaiseizoen. We maaien sloten, weteringen, kanalen en waterbergingen, zodat aan- en afvoer van water mogelijk blijft. Maaisel neerleggen op de bufferstrook is soms nodig. Waarom leest u in deze nieuwsbrief. Ligt uw perceel aan een sloot en bent u verantwoordelijk voor het onderhoud? Dan heeft u te maken met het verwijderen van de exoten uit de sloot. Dat is geen makkelijke klus en daarom leest u in deze nieuwsbrief tips over hoe u exoten uit het water haalt. Ook dit maaiseizoen hopen wij op een prettige samenwerking met u als bewoner en/of grondeigenaar. Heeft u vragen? Veel vragen en antwoorden over het maaien staan op onze website.
Er gebeurt veel in het landelijke gebied en vaak ontmoeten we elkaar, u als belanghebbende en zeker ook als samenwerkingspartner. Ik hoop dat wij ons blijven vinden in de gezamenlijke uitdaging om ons gebied toekomstbestendig te houden. Rekening houdende met het weer dat steeds extremer wordt.
Dirk-Siert Schoonman,
Dijkgraaf