Veelgestelde vragen over dammen en duikers
We krijgen veel vragen over wat wel en niet is toegestaan bij de aanleg of aanpassing van dammen en duikers. Op deze vraag-en-antwoord pagina beantwoorden we een paar veelgestelde vragen. Staat uw vraag hier niet tussen of wilt u meer weten over de regelgeving? Neem dan contact met ons op via 088 233 1200.
Wie is eigenaar van deze duiker?
Wij kunnen in ons systeem zien wie eigenaar is. Soms staat dit niet genoteerd, dan geldt: de gebruiker of eigenaar van de perceel ontsluiting is eigenaar van de duiker. Het kan zijn dat een uitzondering of afspraak gemaakt is in het verleden.
Waterschap, kunnen jullie de duiker vervangen? Deze is kapot.
Doorgaans is de duiker van de aangrenzende landeigenaar of vergunninghouder. Deze is verantwoordelijk voor de gehele constructie en zal de duiker moeten (laten) vervangen. Wanneer de duiker in eigendom is van het waterschap, vervangen wij deze. Het waterschap is daarnaast verantwoordelijk voor het doorstroomprofiel van de duiker.
Uitzondering is de Schouwpadduiker: dit is een duiker die wij gebruiken en nodig is voor het beheer en onderhoud van onze watergangen. Het onderhoud van deze constructies is de verantwoordelijkheid van het waterschap, de aanliggende eigenaar is verantwoordelijk voor het vrijhouden van het doorstroomprofiel.
Ik wil een duiker aanleggen, mag dit?
Dit hangt af van de status van de watergang. We maken onderscheid tussen A (hoofdwatergang), B (schouwsloot) en C (overige sloten) watergangen op basis van het aantal liter water dat wordt aan- en/of afgevoerd.
- Is de sloot een A of B-watergang? Dan moet dit altijd met het waterschap worden overlegd, deze activiteit is vergunningsplichtig. Ook zal onze hydroloog berekenen hoe groot de duiker moet zijn en op welke hoogte deze neergelegd dient te worden.
- Is de sloot een C-watergang? Het leggen van een duiker tot een lengte van 12 meter is toegestaan zonder vergunning. Voor een duiker langer dan 12 meter moet u een vergunning aanvragen. In bepaalde gebieden kan daarvoor compensatie nodig zijn. Wilt u weten in welke gebieden dit geldt? Neem dan contact met ons op via 088 233 1200.
Het leggen van een duiker in een watergang is een vorm van dempen. Onze definitie van dempen zoals vermeld in de Waterschapsverordening is: geheel of gedeeltelijk verkleinen van het profiel van een oppervlaktewaterlichaam.
Ik wil een bestaande duiker verlengen, kan ik dat zomaar doen?
Nee, hier geldt dezelfde uitleg als bij de bovenstaande vraag.
Ik wil een duiker langer dan 12m leggen in een A-, of B-watergang, mag dit?
Nee, een duiker in een A- of B-watergang mag binnen ons gebied maximaal 12 meter zijn. Als de duiker minder dan deze 12 meter is, mag u deze (na het verlenen van de vergunning) verlengen tot de maximale lengte.
Ik wil advies over het leggen van een duiker, wie kan ik het beste vragen?
Neem contact met ons op via 088 233 1200 en vraag naar de gebiedsbeheerder. Deze kan u verder helpen.
Ik wil een vergunning aanvragen / Ik heb een vraag over de vergunning
Neem contact met ons op via 088 233 1200 en vraag naar de afdeling vergunningverlening, of stuur een e-mail naar vergunningen@wdodelta.nl.
Let op: het feit dat een activiteit vergunningsplichtig is, is geen garantie dat ook een vergunning verleend kan worden. Er zal aan alle voorwaarden moeten worden voldaan.
Ik heb een vergunning gekregen en wil de duiker gaan leggen, wat nu?
Het is belangrijk om te melden wanneer de werkzaamheden beginnen. Doe daarom altijd een startmelding bij de toezichthouder. Soms is het nodig om het waterpeil aan te passen, bel daarom voor de start van de werkzaamheden ook altijd de peilbeheerder. U kunt zowel de toezichthouder als de peilbeheerder bereiken via 088 233 1200.