Van meerpaal tot dijkbank: dat zit nóg lekkerder
Bij Dijkzone Alliantie Zwolle en Waterschap Drents Overijsselse Delta vinden we het belangrijk dat we duurzame materialen gebruiken en bewust kiezen met welke partners en leveranciers wij samenwerken. En dat is terug te zien in het dijkversterkingsproject!
Zo worden de oude meerpalen uit de gedempte haven Dijkzicht in Zwolle gebruikt voor het maken van bankjes. Edgar de Bruijn, omgevingsmanager van het waterschap: “Het oorspronkelijke idee om geen standaard bankjes te maken komt van de bewoners van Holtenbroek. Het idee was om bankjes te plaatsen die ook gebruikt kunnen worden om sportoefeningen op te doen. Dit is één van doorgevoerde ideeën uit het participatietraject met de bewoners van Holtenbroek in samenwerking met Travers Welzijn Zwolle. Bij de uitwerking van dit idee is gekozen voor hergebruik van materialen. Han van Dijk, civiel ontwerper, vult aan: “Ik werkte aan de dijkversterking op het traject bij de Scania. Daar bij de Spooldersluis is het idee geboren om het hout van de meerpalen te hergebruiken. Dat idee heb ik gepitcht bij Heleen, die was toen landschapsarchitect bij dit project. Heleen is met het idee aan de slag gegaan en heeft het verwerkt in het ontwerp van de dijk.”
Van idee naar uitvoering
Uiteindelijk is het hout uit de gedempte haven gehaald en naar het bedrijf ‘Limewoods’ gebracht. Daar zijn de meerpalen verwerkt tot dijkbanken. “Wij kijken bij ieder project of we materialen kunnen hergebruiken. Het idee van Han sloot daarom mooi aan bij onze visie”, laat Harm van der Linde van Limewoods weten. Het hout van de meerpalen is hergebruikt en in combinatie met cortenstaal tot een unieke bank omgetoverd. “Op sommige stalen frames staan dichtregels van bewoners uit de wijk Holtenbroek”, vult Edgar aan. Han: “We zijn ook op werkbezoek geweest om te kijken hoe het productieproces gaat en of het eindproduct ook echt goed werd. We wilden ervan overtuigd zijn dat de kwaliteit klopt.”
Oud hout, nieuwe plek
De dijkbanken komen onder andere te staan op de Holtenbroekerdijk bij wijkboerderij De Klooienberg. Han: “We hebben oud hout gebruikt op een nieuwe plek. Door het succes van het hergebruiken heeft dit andere collega’s ook aan het denken gezet. Er is nu meer bewustwording voor circulariteit en er worden andere (duurzamere) keuzes gemaakt. Denk groot, maar begin klein. Al die kleine momenten zorgen uiteindelijk samen voor een groot succes!”