Overzeese plaaggeesten: de exoot
De laatste jaren groeien er steeds meer planten in onze sloten, meren en kanalen. Exoten komen oorspronkelijk niet in Nederland voor. Ze hebben het helaas in ons water erg naar de zin en verdringen en overheersen planten die er van nature wel thuis horen.
Exoten komen in het water terecht door het legen van een aquarium of het opschonen van een vijver, waarbij de restanten in het water zijn gegooid. De planten groeien snel uit tot grote ‘wolken’ in het water en verdringen de waterplanten die er van nature thuishoren. Als er niets aan deze planten wordt gedaan, is dit nadelig voor de biodiversiteit in het water. Daarnaast zorgen deze exoten voor opstuwing van het water, waardoor ze de wateraanvoer en -afvoer flink belemmeren.
Plaagsoorten
We hebben te maken met diverse invasieve plaagsoorten. Zo bedreigt de Waterwaaier (Cabomba) uit Zuid-Amerika de kwetsbare waternatuur van de Weerribben, het ongelijkbladig vederkruid de kwetsbare natuur van de Wieden en groeit de Waterteunisbloem uit Amerika in de Overijsselse Vecht. Daarnaast groeit er op diverse plaatsen (onder andere in het Linthorst Homankanaal) de Grote waternavel uit Noord-Amerika. Op de taluds van de sloten staat op een aantal plaatsen de Japanse Duizendknoop en de Reuzenbereklauw. Met name de Japanse Duizendknoop is een plant, die diep wortelt en uiteindelijk zelfs funderingen van huizen kan vernielen.
Bestrijden
We hebben ervoor gezorgd dat medewerkers die veel buiten werken de uitheemse waterplanten herkennen. Op die manier kan er direct actie worden ondernomen. We verwijderen deze planten regelmatig. En we zijn er scherp op dat we dit zorgvuldig doen, zodat er zo min mogelijk plantdelen in het water achterblijven. Elk restje kan namelijk zorgen voor een nieuwe plant. Meldingen van burgers zijn hierbij ook van harte welkom!