Oefening om de nieuwe dijk te beschermen bij hoogwater
Eind november stond het water in het Zwarte Water uitzonderlijk hoog. Dat kwam door de grote hoeveelheid regen en harde wind uit het noordwesten. In zo’n situatie zijn we extra waakzaam, want de nieuwe dijk heeft nog geen goede grasmat en is daardoor kwetsbaar. Dus wanneer het water stijgt, willen we de nieuwe dijk zo snel mogelijk beschermen. Om goed voorbereid te zijn op hoogwater hebben we het inpakken van de dijk geoefend.
Om de nieuwe dijk te beschermen, bedekken we de dijk met een folie. Een ploeg van waterschappers en medewerkers van de DAZ organiseerden woensdag 29 november een ‘bekrammingsoefening’. Bekrammen is het verstevigen van de dijk door een folie te verankeren met krammen en zandzakken. Een kram is eigenlijk een groot nietje waarmee de folie wordt vastgezet aan de dijk. Deze versteviging is nodig wanneer er hoogwater wordt voorspeld. Op een nieuwe dijk groeit nog geen gras. Hierdoor is een nieuwe dijk nog kwetsbaar.
Geen dagelijks werk
Voor waterschappers en medewerkers van de DAZ is ‘bekrammen’ geen dagelijks werk. Daarom organiseerden het waterschap en de DAZ op 29 november een oefening. De deelnemers aan deze oefening kregen eerst een uitleg over hoe ze het folie op de juiste manier op de dijk moesten aanbrengen. Zo is het belangrijk om rekening te houden met de richting van het water en de wind bij het plaatsen van de krammen. Verder moeten de zandzakken op een bepaalde afstand van elkaar worden gelegd.
Inpakken met folie
Na de uitleg begon de oefening op de nieuwe dijk bij de Prinses Margriethaven. Eerst werd de folie over de dijk uitgerold met behulp van een graafmachine. Vervolgens zijn de krammen geplaatst in rijen. Zigzaggend door de krammen heen is een draad van polyester gespannen, eerst horizontaal en vervolgens diagonaal. Uiteindelijk is de folie voorzien van zandzakken om het geheel te verzwaren en op zijn plek te houden. Het doel van de oefening was om de dijk over een lengte van 20 meter in te pakken met folie.
Droge voeten
Het waterschap en de DAZ kijken terug op een geslaagde oefening. Door deze oefening weet iedereen wat hij moet doen wanneer er extreem hoogwater wordt voorspeld. Op die manier houdt Zwolle ook droge voeten tijdens het werken aan de dijkversterking.