Nieuws

Op deze pagina vindt u een overzicht van al het nieuws van Waterschap Drents Overijsselse Delta. Wilt u zich aanmelden voor één van onze nieuwsbrieven? Dat kan op de pagina nieuwsbrieven

  • WDODelta richt kompas voor water op 2030

    We hebben besloten hoe we de komende jaren water in goede banen willen leiden. De rode draad is klimaatverandering en het beperken van de gevolgen daarvan samen met de omgeving. Met deze watervisie tot 2030 maken we keuzes over wettelijke taken en maatschappelijke ambities.

  • Stimuleringsbudget Emissiebeperking Open Teelten en Veehouderij opengesteld

    Waterschappen werken al jaren met elkaar samen om de waterkwaliteit in land- en tuinbouwgebieden te verbeteren. Om deze samenwerking nog verder invulling te geven hebben de waterschappen een gezamenlijk Stimuleringsbudget Emissiebeperking Open Teelten en Veehouderij ingesteld.

  • Het verschil tussen giftige jacobskruiskruid en onschuldige boerenwormkruid

    Regelmatig wordt het waterschap gebeld omdat mensen een plant hebben zien groeien die erg lijkt op het giftige jacobskruid. Wij gaan dan op locatie kijken. Gelukkig is het niet altijd jacobskruid maar blijkt het om het boerenwormkruid te gaan.

    Logo Drents Overijsselse Delta uw waterschap
  • Wasplaats 2.0 voor alle landbouwvoertuigen

    Nieuwe spoelplaats moet bestrijdingsmiddelen uit Drents oppervlaktewater terugdringen. Landbouwwerktuigvereniging De Noeste Vlijt uit Wapse nam op vrijdag 16 maart een nieuwe wasplaats voor landbouwvoertuigen in gebruik. Nieuw aan deze wasplaats 2.0 is dat ook landbouwspuitmachines schoongemaakt kunnen worden. Agrariërs kunnen op de wasplaats hun machines reinigen en hoeven dat niet meer op eigen terrein te doen. Het afvalwater met resten van gewasbeschermingsmiddelen wordt verwerkt op locatie Dat zorgt voor minder vervuiling van het water, omdat er geen restanten van gewasbeschermingsmiddelen in sloten, kanalen en rivieren terechtkomen.

  • Schoolvoorbeeld van duurzaam natuur- en klimaatplein in Luttenberg

    En weer is een aanvraag voor onze klimaatsubsidie vanuit het programma Klimaat Actief! goedgekeurd. Dit keer een prachtig initiatief van basisschool Esmoreit uit Luttenberg. Het oude schoolplein wordt volledig op de schop genomen om het leuker, leerzamer, duurzamer én klimaatbestendiger vorm te geven. Onder de naam Pleinpraat wordt de voortgang door de kinderen in beeld gebracht met vlogs.

  • Subsidie voor koesteren historische gemalen, sluizen en stuwen

    Met het beschikbaar stellen van subsidie voor watererfgoed in eigendom van verenigingen of stichtingen, willen wij deze elementen beschermen en een bijdrage leveren in het herstel en onderhoud ervan. Denk hierbij aan oude gemalen, dijkstoelhuisjes, sluizen en stuwen. “Verspreid over ons gebied zijn nog diverse waardevolle waterwerken zichtbaar die herinneren aan de eeuwenlange strijd tegen het water”, reageert bestuurder Herman Odink. “Zonde om verloren te laten gaan. Ze vertellen allen hun eigen verhaal.” Het waterschap stelt jaarlijks 40.000 euro beschikbaar voor herstel hiervan.

  • Eerste stukje ‘klimaatstraat’ in Zwolse wijk Assendorp

    Waterschap verstrekt eerste subsidie Klimaat Actief! aan bewonersinitiatief. Wonen op schone grond zonder overlast van water en hitte. Dat is straks het resultaat als vier buren en projectontwikkelaar DJOntwikkeling klaar zijn in de Seringenstraat in de Zwolse wijk Assendorp. Geholpen door waterschap en gemeente gaan ze aan de slag met het klimaatbestendig maken van de straat door slim om te gaan met de verbouw tot nieuwe garageboxen, bodemsanering en de herinrichting van tuinen. Dit initiatief is de eerste waarvoor Waterschap Drents Overijsselse Delta de onlangs opengestelde ‘klimaatsubsidie’ verstrekt.

  • Natuurplein basisschool Slingerbos goed voor kids en klimaat

    Een groen-blauw schoolplein waar het prettig en uitdagend spelen is en waar duurzaam rekening wordt gehouden met het klimaat en de natuur. Dat is wat obs Slingerbos uit Diepenveen komend najaar wil creëren. Samen met Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) en natuur- en milieu-educatiecentrum de Ulebelt uit Deventer werden onlangs de eerste stappen gezet: een creatieve middag met maquettes van het natuurschoolplein als resultaat.

  • Regenwaterambassadeurs Pim en Pauline maken tuin klimaat-proof

    Het initiatief Regenwaterambassadeurs begint in de praktijk vrucht te dragen. Het is erop gericht zoveel mogelijk huishoudens in de gemeente Deventer het regenwater te laten afkoppelen van het riool. Dat is nodig om de gevolgen van de klimaatverandering ook bij mensen thuis en in de straat op te kunnen vangen. Pim en Pauline Alberti uit Diepenveen voegden de daad bij het woord. Vanaf dinsdag 21 maart verdwijnt bij hen het regenwater niet meer in het riool, maar loopt het de tuin in. Goed in tijden van veel neerslag én in periodes van droogte.