Minimum, maximum en een beetje meer water
Het waterschap hanteerde altijd een minimum en maximum waterpeil in ons water. Binnen die bandbreedte blijven, daar stuurden onze peilbeheerders op. De laatste jaren zien we dat het nodig is om op tijd water vast te houden, want vaker hebben we lange periodes van droogte. Hoe meer water we gebufferd hebben, hoe langer we iedereen kunnen voorzien van water. Daarom hebben we nu een flexibel peilbeheer.
Nicole Koks is lid van het dagelijks bestuur: “We vinden het belangrijk om zo lang en zo goed mogelijk aan de watervraag te voldoen. Daarom hebben we nu bepaald dat ook water boven het maximum waterpeil mag komen. Zo ontstaat een buffer waarmee we, in tijden van droogte, het water langer kunnen sturen. Nog steeds binnen de mogelijkheden, die niet eindeloos zijn. Het kan zijn dat het water in de IJssel zo laag komt te staan, dat we geen water meer uit de IJssel kunnen aanvoeren. En wij moeten het water zo ver mogelijk brengen, zelfs naar buurwaterschappen die geen water uit de IJssel of het IJsselmeer kunnen halen. Water legt dus hele afstanden af. Het helpt ons om op tijd een extra buffer te hebben.”
Functies verschillen per gebied; natuur, landbouw, stedelijk of een combinatie hiervan. Voor iedere functie is verschillend peilbeheer vereist. Ook is maaiveldhoogte en/of grondsoort belangrijk, maar ook welke gewassen op het land staan. We hebben voor 15 verschillende gebieden minimum- en maximumpeilen vastgesteld. Deze liggen vast in de operationele peilenkaart.
Beregenen met water uit de sloot
We doen een beroep op u om collectief, met ons, te zorgen voor goed waterbeheer. Wilt u beregenen met water uit de sloot, meldt u dat dan. In de app “Waterwerk” vindt u het meldingsformulier. Daar wordt al heel goed gebruik van gemaakt. Het geeft onze peilbeheerders goed inzicht van de watervraag, waar zij dan weer goed op kunnen inspelen. Een melding beregenen met water uit de sloot, geeft ons de kans om op een goede manier regie te houden en zo goed mogelijk iedereen te voorzien van voldoende water.
“In goed overleg is er veel mogelijk", benadrukt Nicole.