Meldingsplicht grondwateronttrekkingen

Aangepast:

 We hebben allemaal belang bij voldoende grondwater, ook voor de groei van de gewassen. Voor het gebruiken van grondwater om te beregenen zijn regels opgenomen in de waterschapsverordening. In dit artikel leggen we de regels uit. 

Onttrekken van grondwater

Voor het onttrekken van grondwater voor het beregenen of bevloeien van gewassen zijn regels opgenomen in de waterschapsverordening. Er geldt een algeheel verbod voor een aantal kwetsbare gebieden met grondwaterafhankelijke natuur. Buiten deze gebieden geldt een vergunningplicht als u meer dan 60 m3 grondwater per uur onttrekt. Voor de provincies Drenthe en Overijssel gelden verschillende regels. Deze verschillen komen voort uit de instructieregels van de provincie.  

  • Woont u in de provincie Drenthe en u onttrekt meer dan 10 m3 grondwater per uur dan moet u de onttrekking melden voordat u met de onttrekking begint.
  • Woont u in de provincie Overijssel dan moet u de onttrekking vooraf melden als deze per jaar 50.000 m3 of groter is.  

Geldt voor de onttrekking een meldplicht, dan moet u binnen een maand na beëindiging van de onttrekking de hoeveelheid onttrokken grondwater doorgeven aan het waterschap. Dit doet u via het algemeen meldingsformulier dat op onze website staat.  

Informatieplicht en soms een vergunning

U mag bijna altijd grond- of oppervlaktewater onttrekken, wel heeft u een informatieplicht. Voor het onttrekken van grondwater heeft u soms een vergunning nodig. Er zijn een aantal situaties en/of locaties waar(in) het niet mag:

  • Let op: In Natura2000 gebieden én daaromheen gelegen onderzoekszones, in grondwaterbeschermingsgebieden en boringsvrije zones gelden mogelijk aanvullende beperkingen op het slaan van een bron of het onttrekken van grondwater. Waar deze zones en gebieden liggen, vindt u terug op de websites van Provincie Drenthe en Provincie Overijssel.
  • In artikel 3.7 volgens de Algemene regel grondwateronttrekkingen is een absoluut verbod geregeld voor een aantal gebieden als het om beregenen of bevloeien gaat.
  • Voor het onttrekken van grondwater voor bodemenergiesystemen, openbare drinkwatervoorzieningen en industriële onttrekkingen van meer dan 150.000 m3/jaar; moet u een vergunning aanvragen bij de provincie.

Nicole Koks is lid van ons dagelijks bestuur. Zij zegt: “Omdat we de laatste jaren langere periodes van droogte kennen, zijn grondwaterstanden belangrijker geworden. We zien een toename van aandacht op het onderwerp. Bovendien hebben we allemaal een belang bij voldoende grondwater, ook voor de groei van de gewassen.”