Melden dode watervogels
Ziet u dode (wilde) watervogels in het water zoals eenden of ganzen in ons werkgebied? Meld het ons dan. Op deze pagina leest u hoe u uw melding kunt doen.
Melding dode vogels
U kunt de dode vogel melden bij de terreinbeheerder. Die moet de dode vogel opruimen. Het is dus afhankelijk van de plek waar de vogel ligt, waar u moet melden. Dat kan bijvoorbeeld de gemeente, het waterschap of Rijkswaterstaat zijn. De website van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft een meldwijzer ontwikkeld, hier vindt u verdere informatie.
Ziet u één of meerdere dode vogels in het water binnen ons werkgebied? Neem dan contact met ons op via: 088-233 1200
Bij het aannemen van uw melding wordt gevraagd naar:
- uw naam en telefoonnummer
- de locatie
- het aantal vogels (eventueel de soort)
Wij willen graag uw telefoonnummer noteren zodat onze collega’s die de kadavers ruimen, u eventueel kunnen bereiken als zij aanvullende informatie nodig hebben.
Voorkom besmetting
Het kan voorkomen dat de vogels dood zijn in verband met vogelgriep. Er zijn geen aanwijzingen dat de vogelgriep besmettelijk is voor mensen. Probeer een eventuele besmetting voor de zekerheid wel te voorkomen.
- Vermijd direct contact met de kadavers.
- Raak de kadavers niet met blote handen aan.
- Laat uw hond niet het water ingaan op plekken waar dode dieren in het water liggen
Sinds 5 oktober 2022 geldt een landelijke ophok- en afschermplicht voor locaties met risicovogels. De ophokplicht geldt voor bedrijven, de afschermplicht is voor hobbyhouders, voor dierentuinen en kinderboerderijen. Het belangrijkste doel van de ophok-/afschermplicht is om te voorkomen dat het virus vanuit de natuur in bedrijfsgebouwen en legbatterijen terechtkomt.