Maaien van de taluds door agrariërs

Aangepast:

Tussen 1 mei en 15 november is het maaiseizoen. We maaien sloten om het water op peil te houden. Te veel planten houden dit tegen. Hoe vaak en hoeveel we precies maaien? Dat hangt af van de grootte van de sloot en hoeveel die moet kunnen aan- en afvoeren.  

Rijdt het waterschap over het aangrenzende land en leggen we bij u het maaisel in het land? Dan kunt u mogelijk meerijden met een kipper of een maaiselplaat klaar leggen. Het is afhankelijk met welk onderhoudsmachines wij daar op dit moment het onderhoud uitvoeren. Heeft u belangstelling voor het meerijden met een kipper, vult u dan dit formulier in. Wij bekijken dan de mogelijkheden en nemen contact op voor verdere afstemming.

Maaibeheer

In het maaibeheer houden we rekening met de otter, de waterspitsmuis, diverse soorten beschermde vissen, amfibieën, vlinders en libellen. Jaarlijks kijken we weer naar waar beschermde soorten voorkomen en welk maaibeheer daar het beste bij past. Waar beschermde soorten voorkomen, maaien we anders, bijvoorbeeld:

  • Bij de eerste maaironde maaien we niet op alle plaatsen het volledige profiel, maar laten we een oever staan. Bij de laatste maaironde tot 15 november maaien we ook minder dan u gewend bent.
  • We laten niet elke maaironde dezelfde oever staan, daarom verwachten we geen toename van onkruid.  

Maaikalender 

Op de maaikalender ziet u wanneer we maaien. De maaikalender vindt u op de website en in de (gratis) app Waterwerk. Voldoende water blijft belangrijk. Als de begroeiing dat belemmert, zoeken we een oplossing om rekening houdend met de beschermde soort het waterpeil op orde te houden.