Hoogte baggervergoeding blijft gelijk

Aangepast:

Door sloten, weteringen en kanalen te baggeren, behouden deze de gewenste afmetingen voor de wateraan- en afvoer. We halen het slib weg tot aan de vaste bodem. Het vrijgekomen slib leggen we op het onderhoudspad (als die breed genoeg is) of in het aangrenzende land. We maken dan gebruik van de ontvangstplicht uit de Waterwet.

Wat staat er in de Waterwet?

In artikel 5.23, tweede lid staat:

"Rechthebbenden ten aanzien van gronden, gelegen aan of in een oppervlaktewaterlichaam waarvan het onderhoud geschiedt door of onder toezicht van een beheerder, zijn gehouden op die gronden specie en maaisel te ontvangen, die tot regulier onderhoud van dat oppervlaktewaterlichaam worden verwijderd."

Waarom een baggervergoeding?

In tegenstelling tot ongeveer de helft van de waterschappen in Nederland betalen wij een baggervergoeding uit aan de aanliggende eigenaren, die de bagger ontvangen. Ook al geeft de wet dat niet aan, wij vinden dat bij baggeren de ontvangende eigenaar overlast ondervindt bij het ontvangen van bagger.

Wat is de hoogte van de baggervergoeding?

In 2018 is onze baggervergoeding vastgesteld op 3 euro per m3 bagger. Het aantal vrijkomende m3 aan bagger bepalen we vooraf door de hoeveelheid bagger in te meten. In het voorjaar van 2022 hebben we de hoogte van de baggervergoeding geevalueerd. Hieruit bleek dat een aantal agrariers de baggervergoeding te laag vinden. Voor de vergoeding kan de bagger niet opgeruimd worden.

Uit de vergelijking met de andere waterschappen bleek dat van de waterschappen die een baggervergoeding uit betalen we iets boven het gemiddelde zitten. Op basis van deze evaluatie vinden wij het redelijk dat de baggervergoeding 3 euro per m3 blijft. We hebben bewust gekozen om er geen opruimvergoeding van te maken, maar een tegemoetkoming naast de ontvangstplicht.

Vragen?

Heeft u nog vragen, dan kunt u altijd contact opnemen met uw gebiedsbeheerder, via het telefoonnummer 088 233 1200. Op de kaart op de website wdodelta.nl/agrariër staan onze gebiedsbeheerders.