Hoe gaan we om met de natuur

Aangepast:

Sinds vorig jaar zijn we volop aan het werk met de dijken in en om Zwolle. Een bijzondere plek, want langs de dijken is veel natuur. Daarom proberen we de overlast voor mensen, maar ook voor de natuur zoveel mogelijk te beperken. 

Maar hoe werk dat eigenlijk?

Voordat we met een dijktraject starten, kijkt de ecoloog naar de planten en dieren in de omgeving. Ook kijkt hij naar de gemaakte afspraken in ons ecologische werkprotocol. In dit protocol staat wat we wel en niet mogen volgens de Wet Natuurbescherming. Dit is belangrijk omdat we dan eventueel werkzaamheden tijdelijk moeten aanpassen of uitstellen. Tijdens de werkzaamheden doorlopen we iedere vier weken het traject en de gemaakte afspraken.

Broedende vogels

Zo kan het zijn dat er bijvoorbeeld vogels broeden in het gebied en we de nesten moesten afschermen. Om te voorkomen dat de weidevogels gaan broeden op het traject waar we bezig zijn maaien we regelmatig. In de winter hebben we in het noordelijk deel van het project de laad- en loslocatie gemaakt. Hierdoor zijn dit voorjaar geen broedende vogels verstoord. Ook kunnen de watervogels nu zelf kiezen of ze in de buurt van onze locatie een nest bouwen of toch een rustiger plek kiezen. In het noordelijk gebied houden we de omgeving scherp in de gaten om te kijken of de Roerdomp er nestelt. We luisteren dan naar het roepende mannetje en houden met een drone (met warmtebeeldcamera’s) in de gaten of ze broeden.

Natuurlijke habitat

Naast vogels zijn er ook veel andere dieren in de buurt. Om de leefomgeving van de bever, de waterspitsmuis en de sierlijke witsnuitlibel zo min mogelijk te verstoren drukken we bijvoorbeeld de damwanden in de grond in plaats van ze te trillen. Ook kijken we naar de tijd waarin we beginnen met de werkzaamheden. In januari en februari gingen we aan het werk bij de Brinkhoekweg zodat we hier op 1 mei klaar zijn. Zo kan de bever, die hier direct naast woont, rustig zijn jongen grootbrengen.