Hergebruik van de groene reststof: maaisel

Aangepast:

Jaarlijks bieden wij maaisel aan de lokale agrariër aan, die het vervolgens gebruikt als bodemverbeteraar. “Een gezonde bodem is cruciaal voor zowel de boer als het waterschap”, zegt Berry Bergman, adviseur bij het waterschap.

Animatie die laat zien hoe we het maaisel als groene resstof herggebruiken

Bergman: “Als de landbouwbodem gezond is en goed functioneert, kan die beter vocht vasthouden. Dan hoeft de agrariër minder te beregenen. Een gezonde bodem kan ook beter grote hoeveelheden neerslag opnemen. Dat betekent minder piekafvoer. We verwachten bovendien dat er vanuit een gezonde bodem minder afspoeling van voedingsstoffen plaatsvindt naar de sloten. Dat is gunstig voor de waterkwaliteit.” Daarnaast besparen we met dit ‘hergebruik’ op onnodige kosten en verminderen we de CO2-uitstoot."

Ervaring van de agrariër

Agrariërs Gerrit Velthuis en Henk van Leusen maken gebruik van deze ‘groene reststof’. “Het draagt bij aan de verbetering van de bodem”, vertelt Velthuis. Samen met zijn vrouw en kleindochter, runt hij een melkveehouderij met 95 melkkoeien in Lemelerveld. “Wij maken al jaren gebruik van het maaisel van het waterschap. Dit strooien wij uit op ons land. Hierdoor hoeven we minder te bemesten en merken we dat het bijdraagt aan de verbetering van de bodem.”

Zwerfvuil

Naast deze effecten ervaart Gerrit ook een andere kant. “We zien dat er steeds meer zwerfvuil, zoals plastic, in het maaisel zit dat van slootkanten afkomt. Dit vraagt van ons extra oplettendheid, arbeid en daarmee kosten. Na het uitstrooien van maaisel gaan wij daarom standaard nog een keer over het land heen om het plastic op te ruimen.” 

“Wat uit het gebied komt, moet je ook in het gebied laten”

Van Leusen runt samen met zijn vrouw een melkveehouderij met circa 100 melkkoeien in Tolhuislanden, een buitengebied van Zwolle. “Enkele jaren geleden ben ik begonnen met het verwerken van maaisel op het maïsland. Tot nu toe vind ik het bergen van maaisel uit de sloten op maïspercelen een prima oplossing. Hierdoor hoeven er geen grote transportbewegingen plaats te vinden.”

Kleine kringloop

Volgens Henk is het belangrijk om dat wat uit het gebied komt, ook in het gebied te laten. “Door mineralen en voedingsstoffen uit sloten te plaatsen bij lokale grondeigenaren creëren we een kleine kringloop. Zij kunnen voordelen ervaren van de extra organische stof, met hopelijk als gevolg een betere bodemstructuur en vochthuishouding.” 

De kosten 

Naast dat het maaisel veel organische stof bevat, zit er voor Henk ook een keerzijde aan. “Het effect van het maaisel is naar mijn mening niet op korte termijn merkbaar. De kosten voor het verwerken en bewerken daarentegen wel. Het is dus belangrijk dat een agrariër een vergoeding krijgt, om het maaisel voldoende te kunnen verwerken.”

Agrarische nieuwsbrief