Exoten in de sloot

Aangepast:

Als de zon weer volop schijnt, begint er iets te groeien waar niemand blij van wordt; exoten. Exoten zijn planten die hier niet thuishoren en flink overlast veroorzaken. Het is een soort onkruid dat ook groeit in sloten.  

Exoten zijn door menselijk handelen in onze natuur terecht gekomen. Door de explosieve groei van exoten, vermindert het de doorstroom van water en vormt het een bedreiging voor de planten en dieren, die er van nature voorkomen.  

De grote waternavel 

De grote waternavel komt het meeste voor in ons werkgebied. Deze plant wortelt zich in de oever en kan de hele sloot met een dikke mat bedekken. De grote waternavel herken je aan de brede, niervormige bladeren die op het water drijven. Lees meer.

Waterteunisbloem

De waterteunisbloem wortelt zich óók in de oever en kan tot 80 centimeter boven het water uitkomen. De waterteunisbloem herken je aan de grote gele bloemen die boven de bladeren in recht opgaande stengels boven het water uitsteken. Lees meer. 

De waterwaaier

De waterwaaier is een plant die in de bodem wortelt. De waterwaaier herken je aan de tegenstaande, waaiervormige bladeren. Alleen de witte bloemen steken boven het water uit. Lees meer. 

(v.l.n.r.): De grote waternavel, waterteunisbloem, de waterwaaier.

Samen ons water stromend en gezond houden

Ligt uw perceel aan een sloot en bent u verantwoordelijk voor het onderhoud? Dan heeft u te maken met het verwijderen van de exoten uit de sloot. Dat is geen makkelijke klus en daarom leest u hieronder tips over hoe u exoten uit het water haalt.  

  • Start wanneer overwinterende delen beginnen uit te lopen (normaal vanaf maart).  
  • Probeer bij het verwijderen alles van de plant mee te nemen, dus ook de wortels.
  • Voorkom het afbreken van stukken. Exoten kunnen vanuit maar een klein stukje weer volledig terug groeien. Gooi daarom de plant bij het groenafval.
  • Blijf eens per 2 á 6 weken de sloot controleren. Helaas komt het maar weinig voor dat een exoot al na één keer verwijderen wegblijft.  

Woont u in Overijssel?  

Dan kunt u een subsidieaanvraag doen tot 70% van de gemaakte kosten bij het verwijderen van de invasieve exoten. Meer informatie daarover leest u op de website van Provincie Overijssel.

Meer informatie