Droogte zorgde voor onttrekkingsverbod

Aangepast:

Afgelopen zomer was het lang droog en warm. Dat resulteerde op een bepaald moment tot regionale onttrekkingsverboden. Dat verbod stellen we niet graag in, het kan dan niet anders. Dan is er voor dat deel van het gebied niet meer mogelijk het water in de sloot op peil te houden. Het water zakt dan weg. We bekijken dit per aanvoergebied. Zodra we een onttrekkingsverbod van water uit de sloot instellen, moeten we dit ook handhaven. Onze handhavers Wim en Rob vertellen daarover.

Handhavers Wim en Rob.

Handhavers Wim en Rob vertellen over hun werkdag en waar zij in het veld rekening mee houden:

“We kunnen zowel op het land, maar ook vanuit de lucht met een drone controleren'', legt handhaver Wim uit. “Als we zien dat er wordt onttrokken, gaan we eerst het gesprek aan. We leggen uit dat het water in de sloten en beken niet verder mag zakken en waarom we het verbod hebben ingesteld. Blijft men het water uit de sloot daarna gebruiken? Dan sturen wij een waarschuwingsbrief. Bij een volgende overtreding volgt een boete.''

“Daarbij vinden wij in gesprek blijven met bewoners erg belangrijk. Hoor en wederhoor passen wij altijd toe”, bevestigd handhaver Rob. “Natuurlijk hebben we er alle begrip voor dat boeren balen als ze geen water uit sloten en kanalen meer mogen gebruiken voor het beregenen van hun land. Het is fijn dat ze zich tot nu toe bijna allemaal zo goed aan de regels houden en we met elkaar in gesprek blijven en goed samenwerken.”