Drie vragen aan technisch specialist Henk Jan Tobbe: "We besparen ongeveer 58% hout"

Aangepast:

In ons werkgebied staan op verschillende locaties damwanden van hout. Deze damwanden zorgen ervoor dat oevers van sloten, vijvers, weteringen niet inzakken en er geen gevaarlijk situaties kunnen ontstaan. De gemiddelde levensduur van de planken van damwanden is ongeveer 30 jaar. Bij de Kerkwetering in Mastenbroek was een deel van de houten damwand aan vervanging toe.

Collega Robert Hillebrand heeft een duurzaam idee bedacht voor het herstellen en vervangen van deze damwanden (oeverbeschoeiing). Zijn goede idee hebben we getest in een pilot. Technisch specialist Henk Jan Tobbe, vertelt er meer over.

Hoe werkt de huidige werkmethode?

“Normaal verwijderen we de gehele damwand en vervangen we alle planken door nieuwe planken. Bij de inspectie zien we vaak dat het bovenste deel dat boven water staat en met lucht in aanraking is gekomen verrot is. Maar de planken onder de waterlijn zijn onaangetast. De planken die deels nog goed zijn hergebruiken we soms. Alleen in de praktijk gebeurd dit nauwelijks, omdat de oude planken deels vervormd kunnen zijn en schoongemaakt moeten worden. Kan dit niet anders, zei Robert. Hij bedacht een alternatief.”

Wat is het idee van collega Robert?

Nieuwe damwanden bij de Kerkwetering in Mastenbroek

“Robert Hillebrand stelde voor om de damwand op de locatie in Mastenbroek wat onder water zit te laten staan, zo’n 3,5 meter. Waardoor alleen het gedeelte planken boven het water van 50 a 60 cm vernieuwd hoefde te worden. In totaal hebben we daar 50 meter aan damwand hersteld.

Welke voordelen heeft deze nieuwe methode?

  • Besparing van hout (duurzaam) ongeveer 58%.
  • Goedkoper, een besparing van ongeveer 13%.
  • Minder werk. In dit project zijn we minimaal 1 week korter bezig geweest.”

Wat is de conclusie van deze pilot?

“We hebben met deze pilot bij de Kerkwetering aangetoond dat het duurzamer is om de damwand op de alternatieve wijze uit te voeren. In de toekomst bekijken we wanneer een damwand in ons werkgebied aan vervanging toe zijn, of we hem volgens deze nieuwe methode kunnen herstellen. Dit is wel afhankelijk van de locatie en staat van de damwand.

In deze pilot hebben we ook iets geleerd. Dat we onder water damwanden kunnen afzagen. Het was namelijk op die plek niet mogelijk het waterpeil te laten zakken, zodat we droog konden werken. Met de aannemer is toen bekeken of de planken onder water kon worden afgezaagd en geboord. Dit kon, maar de aannemer had het nog niet eerder uitgevoerd op die manier.”