Dijkwerkers aan het woord

Aangepast:

Met het project Stadsdijken Zwolle worden de dijken in Zwolle versterkt. Maar wie werkt er eigenlijk aan de dijk? En hoe weten ze precies wat ze moeten doen? We vroegen het aan Paul (werkvoorbereider) en Henry (uitvoerder).

Het is 06.15 uur, Henry komt net aan in de keet van Dijkzone Alliantie Zwolle aan de Industrieweg 41. Hij zet een bak koffie en samen met ongeveer 10 andere collega’s, die hij aanstuurt als werkuitvoerder, nemen ze de dag door. “We bespreken wat er moet gebeuren, waarom, wanneer en hoe. Zo weten de jongens waar ze aan toe zijn en wat ze kunnen verwachten.”  

De collega’s waar Henry mee werkt zijn grondwerkers, machinisten en chauffeurs. Als de dag is doorgenomen gaat iedereen aan de slag. “De eerste 1,5 uur van de dag ben ik buiten om te kijken of het werk wordt uitgevoerd zoals we dat bedacht hebben. Als er problemen zijn kunnen ze bij mij terecht. Elke dag loop ik zo’n 3 tot 4 keer rond op de bouwplaats om te kijken en te overleggen.”  

Henry werkt al 17 jaar bij Ploegam. Hij was 13 jaar kraanmachinist en is nu ongeveer 4 jaar uitvoerder. Sinds een jaar bij Stadsdijken Zwolle. “De ervaring als kraanmachinist helpt mij heel erg bij het werk wat ik nu doe. Het is fijn om te weten hoe mijn collega’s buiten aangestuurd willen worden en wat een machine kan. Daardoor heb je andere verwachtingen en kan ik makkelijker helpen.”  

Plannen, plannen, plannen

Net als Henry is ook Paul al lang in dienst bij Ploegam. “Het begon 12,5 jaar geleden met een bijbaantje en vanuit daar heb ik verschillende studies gevolgd. Ik ben nu ongeveer 6 jaar werkvoorbereider en 2 jaar op dit project.”  

Paul doet de voorbereiding van deelgebied 5a (stuk dijk bij de Zwolsche Roei- en Zeilvereeniging). “Henry doet de directe aansturing met de jongens. Ik zit meer aan de voorkant en ben bezig met de planning en voorbereidingen. Voor we aan het werk gaan regel ik verschillende dingen, zodat we ze op een later moment kunnen gebruiken. Denk aan het inzetten van mensen, machines, materialen en de omgeving.”

Daarnaast regelt hij voor het hele project de grondstroom. “Dat betekent dat ik de inkoop van klei regel en bekijk wat we doen met de grond die vrijkomt bij de werkzaamheden. Wordt het verkocht of afgevoerd of kan ik het ergens anders gebruiken op het project. Ik zit dus meer achter de computer dan Henry. Ik probeer wel regelmatig naar buiten te gaan.”

Werkwijze

Voor er gestart wordt met de dijkversterking worden er allemaal onderzoeken gedaan. Denk bijvoorbeeld aan ecologisch- of archeologisch onderzoek. De uitkomsten worden vastgelegd en er worden eisen gesteld. “Je hebt een setje tekeningen, een grote planning en een draaiboek met eisen. Op basis daarvan kiezen wij heel gericht onze uitvoeringsmethode, het materieel en maken we een planning”, vertelt Paul.

Wekelijks zitten Paul en Henry om de planning en de werkzaamheden af te stemmen. Paul: “Zo missen we geen dingen en kunnen we verder vooruitkijken. Wat komt eraan en wat moeten we daarvoor doen?” “Er zijn bij ons werk veel dingen die we op tijd moeten regelen en aankondigen, zoals bijvoorbeeld beton werkzaamheden”, vult Henry aan.  

Bijpraten en bijsturen

“Verder werken we samen met de omgevingsmanager. Anders zijn wij druk met dingen waar we niet druk mee moeten zijn. We hebben wel een kort lijntje met de stakeholders in ons deelgebied”, vertelt Paul. “We lopen regelmatig even binnen om ze op de hoogte te houden van wat we gaan doen. Maar we kunnen niet de hele dag mensen te woord staan”, zegt Henry.  

Paul: “We moeten vaak bijsturen en afstemmen in ons werk. Wat voor damwanden, welke machines en nog meer dingen waar we rekening mee moeten houden. Alles is met elkaar verbonden. Stel dat het niet meer opschiet en volgens planning loopt, dan kan het zijn dat het volgende wat moet gebeuren uitloopt of niet kan beginnen. Je bent dus steeds aan het puzzelen om het goed te laten gaan. Het is heel fijn dat er veel begrip is en dat mensen over het algemeen heel positief zijn.”

Geen dag hetzelfde

Wat de twee zo leuk vinden aan hun werk? Henry: “Dat ik niet zoveel binnen ben, maar ook gewoon lekker buiten kan rondlopen.” “En dat geen dag hetzelfde is”, zegt Paul. “Problemen zijn nooit leuk, maar het is wel tof dat je ze weer kan oplossen. Het is fijn als dat lukt.” Henry is het daar helemaal mee eens: “Dat heb ik ook. Dat is toch een lekker gevoel. Er zijn altijd wel problemen die je niet voorzien hebt. Het gebeurt regelmatig dat iets toch net even wat anders moet.”  

Paul: “Je moet als voorbereider en uitvoerder goed kunnen reageren op situaties en schakelen om dingen anders aan te pakken. Bijvoorbeeld met het weer en klei.” Henry: “Klei en water is niet echt een goede combinatie. Dus bij regen krijg ik telefoontjes over wat we gaan doen en hoe we het gaan oplossen. Gaan we door of niet? Waar slaan we de klei op? Ik maak dan de beslissing of overleg het met Paul.”  

“Iedereen zit hier wel op één lijn gelukkig”, zegt Paul. “Ik denk dat we elkaar heel goed aanvullen. We houden elkaar in balans. De een houdt de vaart erin en de ander let op de regeltjes.” Een dijk van een samenwerking.