Dijkbeheerders Frank en Wijnand: "Leren en innoveren met onze Duitse collega's"
Dijkbeheerders Frank en Wijnand zijn in het voorjaar naar Keulen geweest om meer te leren over de noodmaatregelen die ze daar bij dijken toepassen tijdens hoogwater. Bijvoorbeeld als er schade is aan de grasmat of als er zandmeevoerende wellen* ontstaan. "Een leerzame en waardevolle uitwisseling."
Frank en Wijand waren vooral geïnteresseerd in het toepassen van een Auflastfilter. Een systeem dat we in Nederland niet gebruiken, maar wel langs de dijken van de Elbe is toegepast tijdens het hoogwater in 2013. De uitwisseling was een mooie kans om te kijken hoe de Duitse collega's het systeem toepassen. Compleet nieuw (voor ons) was het systeem Aquariwa; een soort uitvouwbare waterton. Een dijk gebouwd met in een driehoek verbonden pellets. Tijdens de uitwisseling oefenden de Duitse collega’s met het aanbrengen en testen van dit systeem.
Mobiele dijk langs de Rijn
Twee maanden later nodigden de Duits collega's van Stadtentwässerungsbetriebe (STEB) Köln ons uit om bij een oefening langs de Rijn te zijn. Frank en Wijnand reisden opnieuw af naar Duitsland. Tijdens de oefening werd het opbouwen van de mobiele dijk langs de Rijn geoefend. De STEB heeft hiervoor contracten met diverse aannemers. Op één locatie bouwden ze op de traditionele manier. Op een andere locatie, waar een dubbel treinspoor aan de binnenzijde van de dijk ligt, werden drie nieuwe manieren van opbouwen getest.
Het treinverkeer lag stil, maar het spoor beperkte de toegankelijkheid voor standaardhijs- en transportmaterieel. Daarom werd dit gedeelte van de dijk vanaf de buitenkant opgebouwd. Als ze vanaf de binnenkant van de dijk werken kunnen ze de dijk minder vaak of veel later opbouwen. Vanaf de buitenkant opbouwen heeft als nadeel dat dit veel eerder moet gebeuren, omdat je anders in het water staat.
Leerzaam en waardevol
Frank en Wijnand hebben als waarnemers de diverse methodes beoordeeld en hun bevindingen gedeeld. Al met al leerzame en waardevolle uitwisselingsdagen.
In beeld
Grensverleggend werk
Water stopt niet bij de grens en ook ons werk stopt niet bij de grens. In Nederland hebben we veel kennis over waterbeheer. Als waterschap vinden we het belangrijk om die kennis te delen met andere waterbeheerders. Daarom zijn wij onder andere actief in Zuid-Afrika en nemen wij deel aan uitwisselingen met Europese collega's. Zij leren van ons, maar wij doen ook veel kennis en inspiratie van hen. Want bijvoorbeeld in Zuid-Afrika kregen ze veel eerder met extreme droogte te maken dan wij.