De Omgevingswet in het kort

Aangepast:

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. De Omgevingswet is een bundeling van 26 wetten met als doel: minder regels en meer ruimte voor initiatieven in de fysieke leefomgeving.

Wat houdt de Omgevingswet in?

Onze leefomgeving vraagt om een ruime blik. Voor wonen en werken, voor mens en dier, voor nu en in de toekomst. Ons gebied moet veilig en gezond zijn en tegelijkertijd ook ruimte bieden aan ontwikkeling en ideeën van inwoners en ondernemers. Wat een gebied nodig heeft staat dan ook centraal in de Omgevingswet. Ons uitgangspunt is: minder regels, meer samenhang en meer overzicht. Voor inwoners en ondernemers is er per 1 januari 2024 één Omgevingsloket. Hierin werken de overheden samen en zijn er heldere spelregels voor vergunningaanvragen en initiatieven.

Wat verandert er?

In eerste instantie merkt u waarschijnlijk niets van de Omgevingswet. Maar wanneer u bijvoorbeeld iets wilt aanleggen, bouwen of plaatsen in of in de buurt van het water dan gelden daar regels. De regels zijn vastgelegd in onze Waterschapsverordening en onderhoudsverordening. Voor 1 januari kon u deze regels vinden in de Keur waterschap Drents Overijsselse Delta van het waterschap. Vanaf 1 januari kunt u de regels ook zoeken in het nieuwe Omgevingsloket. In dit loket controleert u of een vergunning nodig is of dat u een melding moet doen. Ook kunt u in het Omgevingsloket direct een vergunning aanvragen of een melding doen is. Twijfelt u over de uitkomst van het loket of u wilt uw idee verkennen dan helpen wij u graag.

De regels en voorschriften in de waterschapsverordening en onderhoudsverordening zijn grotendeels gelijk aan de regels en voorschriften in de Keur. Voor aanplanten van beplanting hebben we nieuwe regels.

Overweegt u aanplanten van houtige gewassen langs een watergang?

Voor het aanplanten van bomen en struiken in de beschermingszone langs een hoofdwatergang moet sinds 1 januari 2024 een vergunning aangevraagd worden. We bekijken dan of we het onderhoud nog efficiënt en effectief kunnen uitvoeren en mogelijk versterkt de beplanting zelfs de doelen voor die watergang. Zo kan beplanting langs bepaalde natuurvriendelijke oevers voor zeer gewenste schaduwwerking zorgen, maar vormt beplanting op een rijroute door het land een obstakel. Of u een boom of struik kunt planten hangt dus sterk af van de locatie.

Wat is een beschermingszone?

Voor het goed aan- en afvoeren van water is onderhoud aan watergangen nodig. Regelmatig baggeren en maaien voorkomt dat beken en sloten dichtslibben. Ook zorgt het ervoor dat het water schoon en gezond blijft. Om het onderhoud goed en veilig te kunnen doen maken we gebruik van een onderhoudsstrook. In waterschapstermen heet dat een beschermingszone. Langs alle hoofdwatergangen hebben we een beschermingszone. Watergangen die niet door het waterschap worden onderhouden hebben geen beschermingszone.