De dijk zo groen als gras

Aangepast:

In september en oktober hebben we op verschillende plekken de stadsdijken ingezaaid, waaronder de Holtenbroekerdijk. Door hydroseeding kregen de dijken een groene kleur. Maar hoe kwam dat eigenlijk?

“Hydroseeding is een manier van zaaien”, vertelt Klaas Jan, projectvoorbereider van de Dijkzone Alliantie Zwolle. “Voor we beginnen wordt de grond losgemaakt om ongewenste plantengroei te verwijderen en het kiemen van de zaden te verbeteren. Dan gaat er water in een grote tank samen met geperste houtvezel met natuurlijke groene kleurstof, natuurlijke lijm en een zadenmengsel. Dat spuiten we over de dijk. Door de natuurlijke groene kleurstof wisten we precies welk stukje van de dijk we al gehad hadden.”  

Zadenmengsel 

“Het mengsel waar de dijk mee ingezaaid is bestaat uit verschillende grassen en kruiden”, zegt Klaas Jan. Edgar de Bruijn, omgevingsmanager van Waterschap Drents Overijsselse Delta, vult aan: “We gebruiken wel tien verschillende soorten zadenmengsels. Iedere mengsel heeft weer een andere samenstelling. De gekozen soorten hangt af van de locatie. Zo wordt er bijvoorbeeld op de dijk langs de Scania een ander zadenmengsels gezaaid dan op de dijk bij wijkboerderij De Klooienberg. Op verschillende trajecten wordt het ‘basismengsel dijken’ van de firma Cruydt Hoeck gebruikt. Dit basismengsel bestaat uit de soorten: Duizendblad, Gele morgenster, Gewone brunel, Gewone ereprijs, Gewone margriet, Gewone rolklaver, Glad walstro, Hopklaver, Knoopkruid, Pastinaak, Peen, Rode klaver, Scherpe boterbloem, Smalle weegbree, Smalle wikke, Veldlathyrus, Veldzuring, Vertakte leeuwentand en Vogelwikke.”

Klaas Jan: “De combinatie van grassen en kruiden passen op de dijken en maakt de dijken zo goed als mogelijk biodivers en erosiebestendig.” De natuurlijke lijm die ook door het mengsel gaat wordt gebruikt zodat het zadenmengsel op het maaiveld blijft liggen. “Ook bij wind en regen”, zegt Klaas Jan.

Zaaiperiode

Het najaar is de beste periode om de dijken in te zaaien, laat Klaas Jan nog weten. “Dit is de natuurlijke periode waarin de meeste kruiden en grassen zaad afzetten.”