Najaarsschouw

Aangepast:

Iedereen herinnert zich nog de natte situatie van vorig najaar en dit voorjaar. Overal in Nederland was er sprake van overtollig water, waardoor overal de sloten vol stonden met water en er langdurig plassen op het land bleven staan. Her en der zien we de effecten hiervan nu nog terug. Daarom adviseren we u: voer op tijd het onderhoud uit aan de (afvoer)sloten waarvoor u verantwoordelijk bent.

We proberen het overtollige water zoveel en zo snel mogelijk af te voeren via het hoofdsysteem van watergangen. Daarvoor voeren we onderhoud uit aan de A-watergangen. Maar voordat het water in het hoofdsysteem terecht komt, moet het water vaak eerst door schouwsloten (B-watergangen) of overige sloten (C-watergangen) stromen. Als deze sloten en de duikers niet onderhouden worden, dan kan het water niet of onvoldoende afstromen. Mogelijk met als gevolg dat u last krijgt van wateroverlast. 

De situatie van het afgelopen jaar heeft het belang van slootonderhoud aangetoond. Met onderhoud bedoelen we het verwijderen van beplanting, bladresten en bagger uit de sloot. Dit geldt niet alleen voor de sloten met een schouwplicht (B-sloten) waar het waterschap na 20 november op controleert. Ook voor alle overige sloten geldt dat onderhoud nodig kan zijn.

Kortom: heeft u sloten langs uw percelen liggen, bekijk dan kritisch of deze sloten van belang zijn voor de afvoer van water en onderhoud nodig is. Als een sloot meerdere eigenaren heeft, maak dan afspraken met elkaar over het onderhoud. Laat bijvoorbeeld een loonwerker de gehele sloot onderhouden en verdeel de rekening. Dit scheelt in de kosten en is efficiënter. Belangrijk is ook om het onderhoud tijdig te (laten) doen, zodat machines het land nog op kunnen. Als het land eenmaal te nat is, is er geen weg terug. 

Heeft u vragen over slootonderhoud of de schouw op de B-sloten, kijk dan op deze pagina. Of stuur een e-mail naar schouw@wdodelta.nl.